Óraátállítás: vasárnaptól nyári időszámítás

2018.03.24

Március 25-én szombatról vasárnapra virradó éjjel előre kell tolni az órát, hajnali 2 órakor 3 órára, egy órával tehát kevesebbet alszunk. Az óraátállítás rendszerét egyébként az első világháborúban vezették be, hogy energiát takaríthassanak meg.

Noha többször is felvetődött már, hogy el kellene felejtenünk az óraátállítást, mert kétséges, hogy energiatakarékossági szempontból valóban megéri, és nem kétséges, hogy igen sokan nehezen hangolódnak át a téli, illetve jelenleg a nyári időszámításra. Ráadásul figyelmesnek kell lenni, például a vonatmenetrend miatt.

Nos, döntés ebben az ügyben még nincs. Ebből az következik, hogy vasárnap átállítjuk az órákat, indul ugyanis a nyári időszámítás. Március 25-én szombatról vasárnapra virradó éjjel előre kell tolni az órát, hajnali 2 órakor 3 órára, egy órával tehát kevesebbet alszunk. A téli időszámításkor ennek a fordítottja igaz.

A nyári időszámítás gondolata az amerikai diplomata és feltaláló, Benjamin Franklin nevéhez köthető, aki már  1784-ben felvetette az ötletet, ami azonban csak 1916 tavaszán vált valóra. Az I. világháború közepén Németország bevezette az óraátállítás rendszerét, hogy energiát takaríthassanak meg a háborús erőfeszítések miatt. További részleteket erről a Múltkor közöl, érdemes elolvasni.

Borítókép: Pixabay/obpia30

az eredeti hír itt elérhető