Virágvasárnap: megkezdődött a nagyhét

2018.03.25

Ma van virágvasárnap, ezzel a nappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, amely húsvétig tart. A katolikus egyház ezen a napon emlékezik meg Jézus Jeruzsálembe bevonulásáról. 

Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: a katolikus egyház ezen a napon emlékezik meg Jézus Jeruzsálembe bevonulásáról. Mint mondta: az emberek virágokat szórtak Jézus elé, úgy köszöntötték, mint egy uralkodót, erre a dicsőséges bevonulásra emlékeznek virágvasárnapon.

„Mindenható, örök Isten, szenteld meg áldásoddal ezeket az ágakat, hogy mi, akik most örvendezve lépünk Krisztus Király nyomába, őáltala egykor az örök Jeruzsálembe is eljussunk.”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, “ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt”.

Ez a vasárnap “az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, “megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el” – olvasható az MKPK közleményében.

Egerben

Egerben is megáldották a barkát a Pyrker téren, majd ünnepélyesen bevonultak az érseki szentmisére. Nagyhétfőn 11 órakor a bazilikábna megemlékező érseki szentmise lesz Ács István egri segédpüspök halálának 25. évfordulója alkalmából a füzéri hívekkel. Március 30-án mindenkit várnak a nagypénteki imádságra. A fáklyás keresztútra 20 órakor indulnak a hívek a Servita templom bejáratától a vár kálváriadombjára. A záróelmélkedést Ternyák Csaba egri érsek tartja. Húsvéthétfőn 10 órakor ünnepi szentmise a bazilikában.

az eredeti hír itt elérhető