SlowLiving: Itt a tavasz: támad a medvehagyma!
2018.03.26A SlowLiving életmód egyik legfontosabb eleme a helyi, szezonális alapanyagokon nyugvó étkezés. A mínuszok fogynak, a szoknyák rövidülnek mi pedig vesszük, szedjük és esszük, a medvehagymát.
A hagymák medvéje igazi tavaszi alaphang – írja a SlowLiving.hu.
Rövid ideig terem csupán, április és május az ő hónapja. Védett növény, 2kg-ot lehet csak szedni belőle egyénenként. A népi orvoslás a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut enyhítésére használta. Vérnyomáscsökkentő, vérzsír csökkentő, vértisztító hatása is ismert, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
És hogy mire lehet használni a konyhában ezt a medve névre hallgató hagymát? Íme egy recept:
“Medvehagymás polihisztor pesto”
Tegyünk 3 evőkanálnyi olívaolajat egy kis serpenyőbe és hevítsük fel.
Adjuk hozzá a feldarabolt zöldhagymát és a tört fokhagymát (lehetőség szerint ne kínait vegyünk hanem magyart), majd gyengéden 2 percig fonnyasszuk meg.
Turmixoljuk össze majd hagyjuk kihűlni. Eközben szeleteljük a medvehagymát vékony csíkokra (a fehér végét mindenképpen vágjuk le). Adjuk hozzá a maradék zúzott fokhagymát, a levágott medvehagymát, a fenyőmagot és az olívaolaj maradékát, majd turmixoljunk még egyet. Tegyük egy tálba, majd adjunk hozzá egy kis parmezánt, cukrot, borsot és sót ízlés szerint.
10-12 perc és kész van a remekmű, amit sokféleképpen használhatunk fel a tavaszi Slow-étrendünkben.
További részletek: