SlowLiving: Itt a tavasz: támad a medvehagyma!

2018.03.26

A SlowLiving életmód egyik legfontosabb eleme a helyi, szezonális alapanyagokon nyugvó étkezés. A mínuszok fogynak, a szoknyák rövidülnek mi pedig vesszük, szedjük és esszük, a medvehagymát.

A hagymák medvéje igazi tavaszi alaphang – írja a SlowLiving.hu.

Rövid ideig terem csupán, április és május az ő hónapja. Védett növény, 2kg-ot lehet csak szedni belőle egyénenként. A népi orvoslás a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut enyhítésére használta. Vérnyomáscsökkentő, vérzsír csökkentő, vértisztító hatása is ismert, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

És hogy mire lehet használni a konyhában ezt a medve névre hallgató hagymát? Íme egy recept:

“Medvehagymás polihisztor pesto” 

Tegyünk 3 evőkanálnyi olívaolajat egy kis serpenyőbe és hevítsük fel.

Adjuk hozzá a feldarabolt zöldhagymát és a tört fokhagymát (lehetőség szerint ne kínait vegyünk hanem magyart), majd gyengéden 2 percig fonnyasszuk meg.

Turmixoljuk össze majd hagyjuk kihűlni. Eközben szeleteljük a medvehagymát vékony csíkokra (a fehér végét mindenképpen vágjuk le). Adjuk hozzá a maradék zúzott fokhagymát, a levágott medvehagymát, a fenyőmagot és az olívaolaj maradékát, majd turmixoljunk még egyet. Tegyük egy tálba, majd adjunk hozzá egy kis parmezánt, cukrot, borsot és sót ízlés szerint.

10-12 perc és kész van a remekmű, amit sokféleképpen használhatunk fel a tavaszi Slow-étrendünkben.

További részletek:

Itt a tavasz: támad a Medvehagyma!

az eredeti hír itt elérhető