SlowLiving: Slow Wine borajánló a kellemesebb húsvéti ünnepekért

2018.03.29

A húsvét hangulata úgy közeleg e napokban, mint ahogy óráról órára erősödik a napfény, melegszik az időjárás.Krúdy mondta egyszer, hogy a naptár a legnagyobb hangulatcsináló. Lehet, hogy a dátum közeledte elindítja a várakozás hangulatát de az igazi esszenciát az időjárás, a természet változása, a finom ételek és ízletes borok adják meg. Ezek nélkül mit sem érne a húsvét naptári jelzése, ugye?!

A húsvét a lélek számára a legkatartikusabb ünnep. Az emberek a hosszú téli várakozás, önmegtartóztatás, böjt (kinek hús, kinek szénhidrát, kinek alkohol), s ha ez nem sikerülne akkor lelkiismeret-furdalás és önvizsgálat után jön a várva-várt lelki és testi jutalom. Na de mivel jutalmazzuk meg magunkat? A húsvét az újjászületés ünnepe. Slow közösségünk azt vallja, hogy egyszerű, hétköznapi választásainkkal is tudunk azért tenni, hogy a termőföld és kultúránk is új életre keljen- írja a http://slowliving.hu

Jelen esetben a borkultúránk. Robotka Gábor az Olimpia étterem és Slow közösségünk borszakértője ezért összeállított egy ajánlót azoknak, akiknek fontos a választás tudatos szabadsága. Természetes módon, vegyszermentesen, tradícionális módszerekkel vagy éppen biodinamikus szellemben működő borászatoktól ajánlunk nektek kíváló borokat a húsvéti sonka mellé az újjászületés jegyében. Olvassátok, kóstóljatok és ünnepeljetek Slow módon…kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Szászi: Gyöngyös – gyöngyöző bor 2016

Könnyedre hangolt gyöngyöző bor a Szászi pincétől. Ebben az évjáratban vegyszermentesen nevelt, korán szüretelt pinot gris szőlő adta a Gyöngyös alapanyagát. Illatában csakúgy, mint ízében friss zöldalmát és citrusokat találunk, melyeket jól kiemelnek a hozzáadott buborékok.

Bott Frigyes: Zöldveltelini 2016  

A Garam folyó és a Duna közötti területen található Bott Frigyes biodinamikus szellemben gondozott birtoka. Az egykori érseki szőlőskert vulkanikus talaja alkalmassá teszi a vidéket ropogós savú, elegáns fehérborok készítésére. Zöldveltelinijük filigrán bor, citrusos, zöldalmás jegyekkel.

Szent Donát Birtok: Csopak 2016

A csopaki borászatok hosszú ideje munkálkodnak már a magas minőségű helyi borok készítésén. Ennek kapcsán készítették el a Csopaki kódex névre hallgató szabálygyűjteményt, ami lefektette a nagy borok főbb ismérveit. Ezeket az elveket szem előtt tartva készülnek a Szent Donát borok is. 2016-os alap küvéjük messze maga mögött hagyja a magyar átlagot. Összetett, világszínvonalú fehérbor!

Préselő Borház: Tokaji rozé 2017

Egy újabb bor, ami feszegeti a műfaji határokat… Az erdőbényei kis pince öreg furmint ültetvényében néhány sor kék szőlőre is bukkantak. Ez adja a szokatlan tokaji bor alapját. Pohárból kiugró szamóca illatú, mélyebb tónusú rozé, melynek ízében is erőteljesen megjelenik az eper, lecsengésében pedig pink grapefruitot találunk. Húsvéti sonka mellé(is) érdemes kipróbálni ezt a merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon házasítást.

St. Andrea Borászat: Boldogságos dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2016

Az Egri Csillag a Bikavér fehér párja. Ezen izgalmas gondolat értékes megvalósítása a St.Andrea Boldogságos névre hallgató fehér cuvéeje. Virágos, citrusos, zöldalmás jegyekkel indít, majd ahogy nyílik a bor egy kis ásványos illat is megjelenik. Feszesség, harmónia és dús, gazdag tartalom jellemzi.  Ideális egy üde tavaszi napon (is). Ízében a citrusok, a zöldalma dominál, de a finom gyümölcsök mögül kibújnak, sőt átveszik a vezető szerepet a termőhelyre jellemző vulkanikus kövek, amelyek a kóstolás után is hosszan megmaradnak. Eger egyik gyöngyszeme. Nem mellesleg a Várkert Bazárban megrendezett Michelin csillag díjkiosztó gálán Európa legjobb chefjei is kóstolták nem kevés sikerrel.

Pósta Borház: Noir 2015

A jól ismert szekszárdi nevek mögé felsorakozott pár fiatal borászat az elmúlt években. Ezek közé tartozik a Pósta borház is, aki természetes módontradicionális módszerekkel készítik vörösboraikat. A napsütötte 2015-ből érkező Noir küvéjük alapja kékfrankos, amelyet cabernet franc és merlot tesz kerekké. Elsőre nagyon szekszárdi, de a második korty után már egy érett, testes chiantinak is el tudnám képzelni. Best buy vörös!

Dukay-Sagmeister pince: Pinot Noir 2015  

Nagy kedvencem a vajdasági pincészet, akiktől csak ritkán sikerült bort beszerezni. A szerémségi Tarcal-hegy oldalán termett pinot noir fahordóban, spontán erjesztve készült. Mélyebb színű, teltebb ízű és tanninosabb is a klasszikus pinóknál, de ezzel együtt egészen kiváló bor. Illatában fűszerpaprika és ibolya tűnik fel, íze pedig összetett és hosszú. Báránysült mellé ajánlom. Fogyasztás előtt mindenképp érdemes pár órát dekantálni.

Szerző: 

az eredeti hír itt elérhető