Egy hét múlva választás

2018.04.01

Április 8-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A voksokat a tízezret meghaladó hazai szavazókörben, illetve 118 külképviseleten személyesen lehet leadni. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak. Mutatjuk a részleteket!

Az egyfordulós országgyűlési képviselőválasztáson a választópolgároknak két szavazatuk van: dönthetnek arról, hogy kit szeretnének a 106 egyéni választókerületben képviselőnek, míg a másik íven arról kell dönteniük, hogy melyik pártot támogatják. Aki múlt héten péntekig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, az nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

A külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 118 külképviseletén (nagykövetségen illetve főkonzulátuson) akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint eddig több mint 53 ezren tették meg, de a szombaton, nem sokkal a határidő lejárta előtt beérkezett kérelmeket az NVI még nem dolgozta fel, így ez a szám várhatóan tovább nő. A képviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen például a magyarországi szavazást megelőző napon, április 7-én tartják a voksolást.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, az átjelentkezéssel szavazhat. Ezt április 6-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől. Eddig már több mint 101 ezren döntöttek emellett. Az átjelentkezéssel szavazó is a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavaz.

Az április 8-i választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki március 24-éig kérte felvételét a névjegyzékbe. Összesen valamivel több mint 378 ezer külhoni magyart vettek fel ide. A regisztrált levélben szavazóknak a múlt héten postázta az NVI a szavazási levélcsomagot, amelyben megtalálják a szavazólapot, a választó azonosításához szükséges nyilatkozatot, a kitöltési útmutatót, valamint egy kisebb borítékot a szavazatnak, egy nagyobbat pedig ennek a kisebb borítéknak és a nyilatkozatnak. Azok a választók, akik kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt külképviseleteken, ezt hétfőtől tehették meg. A jogosultak már közel 3 ezer levélszavazatot adtak le: mintegy 2 ezer érkezett már be az NVI-hez levélben, és mintegy ezret a kijelölt külképviseletek egyikén adtak le.

A 106 egyéni választókerületben összesen 1614 jelölt indul. A jelöltek a sorsolás sorrendjében szerepelnek majd a szavazólapon és az kapja a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Országos listát 23 párt állított, azok, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben tudtak önálló jelöltet állítani.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy minden nemzetiségnek lesz legalább szószólója az új Országgyűlésben. Ha egy nemzetiség megszerzi az országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, akkor szavazati joggal rendelkező képviselőt küldhet a parlamentbe. A határidőig 60 ezren regisztráltak nemzetiségi választópolgárként, a német nemzetiség tagjai közül 33 710-en. A német nemzetiség így “várományosa” lehet a kedvezményes mandátumnak, ha nem nő drasztikusan a választási részvétel és a németként regisztráltak túlnyomó többsége érvényesen szavaz.

A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken, valamint a levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után, várhatóan április 14-éig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 27-ig.

 

az eredeti hír itt elérhető