Átadták az Egri Törvényszék felújított épületét

2018.04.03

Idén 110 éve, hogy átadták az egri törvényházat, ráfért a teljes körű felújítás. A kedd délelőtti ünnepségen elhangzott: az ország 185 műemléki, vagy műemlék jellegű épülete közül ez az első, amelynek befejeződött a teljes körű rekonstrukciója, és az első, amelyben ügyfélközpontot alakítottak ki.

Ünnepélyes szalagátvágás (Balról jobbra: dr. Handó Tünde, dr. Völner Pál, dr. Nyíri Beáta) (Fotó: Nemes Róbert)

Közel 3 és fél milliárd forintól újult meg az Egri Törvényszék épülete, a beruházás jelentős része állami támogatásból valósult meg. Az Egri Érseki Fiúkórus énekével kezdődött az átadó programja, majd dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte meg az épületet. Ezután következett a szalagátvágás. Dr. Nyíri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke beszédében a munkásokat méltatta, azon gondolkodva, hogy vajon mi az oka annak a pozitív hozzáállásnak, amit mindenki részéről tapasztalt az elmúlt két és fél évben.

dr. Nyíri Beáta mindenki munkáját köszönte (Fotó: Nemes Róbert)

Együttműködik a bíróság és az ügyészség

Az ünnepségen jelent volt dr. Polt Péter legfőbb ügyész, valamint dr. Szalóki Zoltán, a Heves Megyei Főügyészség vezetője is, hiszen az Egri Törvényszék épülete egyúttal a Heves Megyei Főügyészség székhelye. Dr. Völner Pál a bírói munka függetlenségének fontosságát hangsúlyozta. A bírák nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet – mondta az igazságügyi miniszterhelyettes.

dr. Völner Pál: jelentős mértékben megújult a bírósági munka (Fotó: Nemes Róbert)

Modern igények régi épületben

Dr. Handó Tünde szerint csodálatra méltó, hogy az elődeink milyen gondossággal, milyen előrelátással tervezték ezeket az épületeket, meg a berendezésüket. Ettől függetlenül ideje volt a felújításnak, hiszen napjainkban már másak az igények, mint 110 évvel ezelőtt – tette hozzá az országos Bírósági Hivatal elnöke. Az Egri Törvényszéket egyébként 1906-ban kezdték építeni és 1908-ra készült el.

dr. Handó Tünde: ápolni kell a hagyományokat (Fotó: Nemes Róbert)

Magyarországon 185 bírósági épület található, ezek kétharmada műemléki, vagy műemlék jellegű. Az egri az első, amelyben befejeződött a teljes körű rekonstrukció, és az első, amelyben ügyfélközpontot alakítottak ki.

Elismerés

Az ünnepségen dr. Handó Tünde jelképesen átadta az épület kulcsát dr. Nyíri Beátának, majd emlékplakettet kaptak azok, akik a felújítás két és fél éve alatt segítették a munkát. Elismerésben részesült többek között Habis László polgármester is.

Emlékplakettet vett át apolgármester (Fotó: Nemes Róbert)

Tipp: nézzétek meg az Egri Törvényszék épületét sötétedés után, díszkivilágításával egy újabb gyönyörű színfoltot kapott a város!

az eredeti hír itt elérhető