Országos gyermek neuropathia központ lett Eger

2018.04.04

Szerdától a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik tovább az Országos Gyermek Neuropathia Centrum. Az intézményt Barkai László professzor, a gyermekdiabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermekneuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja.

Szerdától a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját, köztük az inzulinpumpa-kezelést és minden szövődmény szűrését elvégzik a kórházban az országos ellátási területtel működő központban. Ezzel egy időben a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licencképzés gyakorlati oktatóhelye lett.

A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló, az idegrendszert érintő szövődménye. Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik. Ez a betegség felelős a lábamputációk 85 százalékáért, amelyek zöme megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák. A gyerekek ritkán kerülnek ilyen stádiumba, de fontos a kockázatok felismerése.

Az eddigi tapasztalatok szerint a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul a neuropátia, amelynek felismerését nehezíti, hogy ebben a korban még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetek, azt csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni. A normálértékek ráadásul mások a fiatalkorúaknál, a serdülőknél és a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Az elmúlt időszak vizsgálatai során ezeket az értékeket pontosították a centrum szakértői. A kutatómunka Egerben is folytatódik.

A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma mintegy 3500, a diabétesz 2-es típusában szenvedők pedig mintegy 500-an lehetnek Magyarországon.

A rendelőintézet az egri kórház első emeletén kapott helyet. Kialakítását és működését egyaránt a Wörwag Pharma támogatta.

az eredeti hír itt elérhető