Csillagséták: éjszakai barangolás a bükki tájon is

2018.04.07

Csillagsétákat rendeznek a magyarországi nemzeti parkok a Nemzetközi Sötét Égbolt Hete kezdeményezéshez csatlakozva. A csillagoségbolt-parkká nyilvánított Bükki Nemzeti Park is készül.

A kezdeményezés keretében április 13. és 15. között az érdeklődőket távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolják szakképzett túravezetők segítségével, az éjszakai égbolt tanulmányozásával.

A természetes fény kiemelt jelentőségére rámutatva hívták életre az egyre népszerűbb Nemzetközi Sötét Égbolt Hét kezdeményezést, melyhez kapcsolódva a magyarországi nemzeti parkok is különleges túrákat szerveznek, köztük a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is.

A csillagséták programsorozat a szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon és az előadás jellegű programokon keresztül bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába. Egy éjszakai túra alkalmával az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki csillagséták kirándulói – olvasható a magyar nemzeti parkok központi honlapján.

Egyedülálló élmények a Bükkben

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség 2017 őszén (a Zselic és a Hortobágy után) immár a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánította, így a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az itt meghirdetett éjjeli kirándulások valamelyikére.

A program keretében a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága április 13-án, pénteken esti szakvezetéssel készül a Milleniumi tanösvényen, majd a kalapati kilátónál távcsöves csillagászati megfigyelés lesz, de csak derült égbolt esetén! További részletek a BNPI honlapján, ide kattintva.

Minden idei túra részletes leírása megtalálható a nemzeti parkok központi honlapján, ide kattintva.

az eredeti hír itt elérhető