Okos-protézisek készülnek Egerben

2018.04.10

Hihetetlen: beültetnek egy protézist, aztán már csak egy mobiltelefon kell „odakint”, és jöhetnek az adatok, hogy rendben van-e minden. Fikciónak tűnhet, de a Sanatmetalnál már valóság.

A negyedik ipari forradalomra készülve született a testbe építhető okos-protézisek ötlete, amelyek információt adnak az orvosnak. Kidolgozásához akkor kezdtek hozzá az egri Sanatmetal Kft. dolgozói, amikor a kormány levélben érdeklődött: felkészültek-e az újabb „technológiai ugrásra”.

A bőrön át kommunikálva

Szenzorokat építenek a fémbe, műanyagba, amelyek figyelik a csontvesztés mértékét, a vérképet és további adatokat. Bluetooth-on keresztül az információt eljuttatják a páciens mobiltelefonjára, aki aztán megoszthatja az orvossal. Ez sokat segíthet abban, hogy egy-egy ilyen pótlás hosszú távon a betegben maradhasson. Térd- vagy csípő-protézis? Bármelyik, sőt a felhasználási lehetőségek tárháza igen széles. A szenzorok jelentősen fejlődtek az elmúlt években, kis túlzással tehát azt is mondhatjuk, hogy csak a fantázia szabhat határt.

További bővülésben bíznak

A kormány decemberben hozott határozatot arról, hogy növelni kell a hazai orvostechnológiai cégek jelenlétét kórházainkban. Ezek eddig is sokat exportáltak, de a fellendülés ezzel folytatódhat. Tavaly az árbevételének 13 százalékát kutatásra,fejlesztésre fordította a vállalat, sokat áldoznak tehát a jó cél oltárán. A cégnél úgy vélik: ha a hazai kórházakban – a kormány szándékának megfelelően – növelni tudják jelenlétüket, az pozitív hatással lesz az exportra is, ami segíti a gazdasági növekedést.

(Címlap fotó forrása: Sanatmetal.hu)

az eredeti hír itt elérhető