A megye legjobb ifjú katasztrófavédői az országos döntőben

2018.04.11

Huszonötödik alkalommal mérettették meg magukat a Megyei Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen azok a megyei általános – és középiskolás csapatok, melyek továbbjutottak az egri és a gyöngyösi helyi fordulókon. A tét az országos versenyen való részvétel volt.

A dobogós helyezésekért igencsak meg kellett küzdeni.  Nemcsak a polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő feladatok vártak a csapatokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedés biztonságát, a környezetbiztonságot, az önmentési képességet, segítenek megteremteni az élhető környezetet.

Tizenhárom állomáshelyen kellett eredményesen teljesíteni a tanulóknak. Volt elméleti teszt, túlélőcsomag összeállítás, sérültek ellátása, váltófutás, szlalomozás, kúszás, tömlő gurítás,  mentőkötél megkötése,  hatalmas kocka puzzle kirakása, lesötétített gázálarcban egy akadálypályán is végig kellett menniük, közben különféle tárgyakat begyűjteni. A feladatok sorát a rendőrség kerékpáros ügyességi versenye és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tesztje zárta.

Középiskolai kategória:

  1. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, Eger
  2. Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, Hatvan
  3. Pásztorvölgyi Gimnázium, Eger

Általános iskolás kategória:

  1. Teleki Blanka Általános Iskola, Füzesabony
  2. Országh Kristóf Általános Iskola, Sirok
  3. Aba Sámuel Általános Iskola, Abasá

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület által felajánlott különdíjakat Kovács Sándor tű. százados, az RSOE Heves megyei titkárhelyettese adta át azoknak az iskoláknak, amelyek a legjobban teljesítettek azon az állomáson, ahol az egyesület által adott feladatot kellett elvégezni.

A középiskolás csapatok közül az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, az általános iskolás csapatok közül pedig a füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskola kapott különdíjat.

A két első helyezett jutott tovább a Budapesten tartandó felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjére, ahol az ország legjobb csapataival mérkőzhetnek majd meg. A verseny lebonyolításában nagy segítséget nyújtott a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Heves megyei szervezete és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is.

A versenyen készült fényképeket IDE kattintva megnézheti

az eredeti hír itt elérhető