Kivágták a régi fákat, méteres az új – ismét látogatható a Gyala-kilátó

2018.04.13

Némelyik faóriás már egy erősebb szélnek is megadta volna magát, szükséges volt az erdő rendezése. Most már biztonságos a kilátó környezete és újra szemlélődhetünk a magasból.

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, ahol az EGERERDŐ Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen több fejlesztést hajtott végre (kilátó, Turistacentrum). A fellendülő erdei turizmus érdekében az is fontos feladat, hogy a környező erdőkben biztonságosan lehessen barangolni. A kilátó környezetében elterülő bükkös parkerdőben nagyon sok volt az odvas, veszélyes fa, ezek kitermeléséhez április elején fogott hozzá az erdőgazdálkodás, a munkával pedig április 11-ével végeztek is.

– A faóriások szinte mindegyike álgesztes, korhadt belsővel rendelkezett. Sőt olyan fákat is kivágtak, amiknek a „belseje” már teljesen lyukas volt, ami a fa állékonyságát, szilárdságát jelentős mértékben rontotta. Egy erős szél, esőzés, havazás hatására könnyen
előfordulhatott volna, hogy a ezek a hatalmas bükkök maguktól összeomlanak, kidőlnek. Jó hír, hogy
az új erdő garantált, hiszen a nagy fák makkjából méteres fiatal erdő fejlődött az odvas fák alatt – tájékoztatta az EGERERDŐ szerkesztőségünket.

Borítókép: MTI Fotó: Komka Péter

az eredeti hír itt elérhető