Finomabbnál finomabb ételek sültek a szihalmi kemencékben

2018.06.09

Tizenöt főzőcsapat sürgött-forgott a kemencék és a rakott tűzhelyek köröl a Szihalmi Kemencés Napokon, azért hogy elkészítsék az étkeket. Idén a környező települések mellett neveztek a főzőversenyre Egerből, Hejőbábáról és a testvér települési Szilicéről is.

Olyan különleges ételek készültek mint a sertéshálóba tekert töltött káposzta, a kardon sült hús, az egészben sült malac, bakonyi csirkecomb snidlinges galuskával vagy épp a szilicei parasztleves.

A szakértő zsűri összesen 25 kemencében és szabadtűzön készített étel közül választotta ki a legfinomabbakat. Mindeközben a színpadon hagyományőrző együttesek követték egymást. Bóta József polgármester azt mondta – hiszi, hogy gyökerek nélkül nincs jövője a magyarnak, ezért meg kell őrizni a hagyományokat, ezt a célt szolgája ez a rendezvény is, amit idén már nyolcadik alkalommal rendeztek meg.

Fontosak az ilyen események egy település életében, ezeknek hatalmas közösségépítő erejük van – mondta Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője.

A nap fénypontja az elmaradhatatlan hagyományőrző szihalmi lakodalmas volt. A Tobán együttes tagjai elevenítették fel a régi falusi lakodalmat, ami a menyasszony kikérésével kezdődött, majd a lovaskocsira felpakolt stafírunggal indult a násznép a templomba. Erre idén több mint 700 vendég jelentkezett be.

az eredeti hír itt elérhető