Korábban kezdődhet a szüret az Egri borvidéken
2018.08.01Nagyjából három héttel korábban érnek a különböző szőlőfajták. A meghatározó kékfrankos viszont eltérően fejlődik a különböző területeken, de a tervek szerint augusztus 20-a körül megkezdődhet a szüret.
Idén már július első hetében megjelentek az első színes bogyók, és a hónap végére némelyik tőke teljesen beszínesedett, már akkor lehetett sejteni, hogy idén korán kezdődhet a szüret. Simon József szőlőtermelő a TV Egernek nyilatkozva elmondta, a borvidék meghatározó fajtája, a kékfrankos állapota területenként eltér, aminek oka az év elejei kemény fagyok lehetnek.
Eklektikus időjárás
Tarsoly József, Eger hegybírója szerint érdekes volt az idei év, hiszen korán kitavaszodott, kevés napon volt hőség, viszonylag sok csapadék esett, ennek ellenére szinte alig tapasztaltak gombabetegséget. Talán a tavalyi évnek megfelelő mennyiség lesz – mondta, hozzátéve, hogy ha még egy szép napsütéses időszak jönne, akkor az nagyon jót tenne a minőségnek, viszont kevesebb mennyiséggel járna. Idén hektáronkénti 8 tonna terméssel számolnak a borvidéken, ahol augusztus 20-a körül a zengő, zenit és muskotály fajtakörrel kezdődhet meg a szüret.