Felsőváros Csillagai – Felpezsdül a legnépesebb városrész – Videó

2019.04.09

A számtalan egyedi kulturális és szabadidős program mellett a belvárosban már bizonyított, nagy turisztikai vonzerővel bíró rendezvények is kitelepülnek majd a Felsővárosba.

(fotó: Nemes Róbert)

Mint arról korábban már beszámoltunk: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata sikerrel nyújtotta be támogatási igényét a „Felsőváros Csillagai – közösen a közösségért” című pályázatra. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „A helyi identitás és kohézió erősítése” tárgyú felhívásán elnyert 247.000.000 Ft uniós támogatás 100%-ban fedezi a közösségépítést célzó program költségeit.

A projekt fő célja a közösségi kezdeményező- és cselekvőképesség fejlesztése az Eger északi részén található, csaknem 12 ezer lakosú Felsőváros városrészben, amely Eger legnagyobb társasházi övezete is egyben. További cél az önkéntes közösségi szerepvállalás erősítése, valamint a helyi polgárok aktivizálása annak reményében, hogy a jövőben ne csak a lakásuk, vagy a lépcsőházuk, hanem a lakótelepük tulajdonosának is érezzék magukat.

Népes városrész, kiváló szolgáltatások, sokszínű programok

Kedden a Nemzedékek terén megtartott sajtótájékoztatón Habis László polgármester kiemelte:

minden ötödik egri ember a Felsőváros lakója, ezért is fontos az, hogy a városrész értékeit hangsúlyosan is kiemelje a város.

Mint megtudtuk, Habis László 20 évig maga is a Felsőváros lakója volt, így ismeri az értékeit, közvetlen tapasztalatai vannak arról, hogy a lakók szeretik a nagy zöld területeket és azt, hogy kiemelten jó az intézményi ellátottság. Jó továbbá az egészségügyi ellátás, kiváló gyermekintézmények vannak, és minőségi szolgáltatások állnak  a lakók rendelkezésére. Fontos azonban kiemelni azt, hogy a lakókban ég az a vágy, hogy igazi gazdái legyenek a városrésznek, éppen ezért a következő három évben az ezt erősítő programokat kívánja előtérbe helyezni a városvezetés.

Tervben van, hogy a nagyobb turisztikai vonzerővel bíró – egyébként hagyományosan belvárosi – események egy részét, kvázi bemutatják a Felsőváros lakóinak is. Ilyen rendezvény például az Utcazenészek Versenye, a Költészet Napja, a Húsvét, vagy a Kaláka Fesztivál, melyek egyes programelemei ebben a városrészben kerülnek majd megrendezésre.

(fotó: Nemes Róbert)

További cél a lakóközösségek összefogásának megteremtése

Martonné Adler Ildikó alpolgármester asszony a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Felsőváros területén jelenleg is már kisebb-nagyobb lakóközösségek működnek annak érdekében, hogy a lakókörnyezetüket szebbé és jobbá tegyék. A Felsőváros Csillagai projekt ezeket a közösségeket kívánja összefogni, egy azonos és közös cél érdekében. Az alpolgármester asszony elmondása szerint a Felsővárosban élők szeretik a lakókörnyezetüket, és igényesek is erre, hiszen évről-évre részt vesznek például a virágosításban, vagy a szelektív szemétgyűjtésben is. Igényük van továbbá arra is, hogy olyan kultúrális rendezvényeket is rendezzenek a Felsővárosban, melyek a belvárosban már megszokottak, ezért arra törekednek, hogy ezeket a programokat ebben a városrészben is meghonosítsák. Martonné Adler Ildikó kiemelte továbbá, hogy

felújított, igényes és szép infrastruktúrája van a városrésznek. Olyan, mint ami egy 21. századi lakókörnyezettől elvárható.

Nem lesz hiány programokban

Kiss Renáta az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) igazgatója az eseményen beszélt a havi rendszerességgel tervezett programok egy részéről is. Havonta megvalósuló rendezvény lesz például a Kertészet mindenkinek című rendezvény, ahol hasznos tanácsokat kaphatnak az érdeklődők arról, hogy miként lehet szépen és jól kertészkedni, lakótelepi körülmények között. Csavargásaim címmel előadássorozat indul majd Budai Tamás világjáró vezetésével, illetve kerékpáros népszerűsítő programok is lesznek, melynek keretében túrákat is szerveznek majd szakavatott vezető segítségével.

Emellett számos, nagyobb rendezvényt is szerveznek majd a Felsővárosban, amely minden korosztály számára kellemes és tartalmas kikapcsolódást fog nyújtani.

(fotó: Nemes Róbert)

Jakab Krisztina, az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény programszervezője közölte, április 11-én, a Költészet Napján első alkalommal rendeznek versmaratont a Felsővárosban. Igazi generációk találkozója lesz a nap, amelyen a városrész óvodásai, iskolásai s a szépkorúak szavalhatják kedves költeményeiket. Hozzátette: a Föld Napján, április 24-én közös szemétszedésre hívják a felsővárosiakat, május 4-én pedig családi napot szerveznek a Tinódi tagiskolában.

Az eseményen készült Facebook live videó:

❗️EGER élőben❗️Áprilisban több, mint húsz, köztük számos új programot kínál a Felsővárosban élőknek a “Felsőváros csillagai” című program! Kapcsoljuk a Nemzedékek terét 🌠

Közzétette: Eger Hírek – 2019. április 9., kedd

 

az eredeti hír itt elérhető