Gazdafórumot tartottak Dormándon

2019.04.10

Megvédjük a magyar földet és a gazdákat Brüsszellel szemben, ennek érdekében a kormány petíciót indított, amelyet már 150 ezren írtak alá – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon a dormándi gazdafórumon, amelyen Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke egyebek mellett szólt a hazai mezőgazdaság legutóbbi nyolc évének eredményeiről.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Dormánd országgyűlési képviselője a fórumon elmondta, az EU vezető intézményei Brüsszelben azt tervezik, hogy a termőföldek és a gazdák támogatását csökkentik a jövőben, az így felszabaduló pénzt pedig a bevándorlás támogatására fordítják majd.

A kormány azonban azt szeretné, hogy a gazdák továbbra is kapják meg az őket megillető támogatást, ezért elindított egy petíciót, amely aláírásával minden magyar állampolgár tiltakozhat a mezőgazdaságot sújtó igazságtalan terv ellen. Rövid időn belül több mint 150 ezren írták alá a petíciót hazánkban.

Hozzátette: a Brüsszel által tervezett pénzelvonás nem csupán az ágazatot érinti, hiszen az egész lakosság megérezné a források hiányát, így a családok asztalára kerülő élelmiszer drágább lehet, nem beszélve a mennyiség csökkenésének és a minőség romlásának kockázatáról.

Font Sándor bizottsági elnök szólt arról, hogy a 2010-es kormányváltáskor sokan kétkedve fogadták a hírt, miszerint a magyar kormány stratégiai ágazattá nyilvánítja a mezőgazdaságot, ugyanis az előző vezetés is tett ilyen ígéretet. Ám hamarosan érzékelhetővé váltak a kedvező változások, s nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal komoly fejlődés vette kezdetét az ágazatban.

Jól jellemzi a fejlődést – folytatta-, hogy 2010 és 2018 között 58 százalékkal nőtt az állatállomány, a hazai mezőgazdasági export pedig erőteljes növekedést produkált. Nyolc esztendő alatt az agrárium komolyan hozzájárult a magyar GDP növekedéséhez, csak két, időjárási szempontból kedvezőtlen év mutatott némi stagnálás. Az előző kormányok tehát nem látták meg valójában, milyen potenciális lehetőségeket tartogat ez az ágazat az ország számára.

A dormándi fórumon lehetőség nyílt arra is, hogy a gazdák, mezőgazdasági szakemberek, érdeklődők feltegyék kérdéseiket a vendégeknek, köztük Szendrei Lászlónak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnökének.

az eredeti hír itt elérhető