Közeleg a VINO – Kóstoló Ünnep, bemutatjuk a rendezvény borszakmai hátterét
2024.07.26Idén az innovációk kapják a legfontosabb szerepet a rendezvényen, ahol számos pincészet borászait és tulajdonosait is el lehet csípni a rendezvényen, egy-egy rögtönzött borkóstolóra. Ilyenkor még személyesebb kapcsolat tud kialakulni a fogyasztókkal. A szakmai háttér megismertetéséhez Pulay Polett, az Egri Borút Egyesület alelnökének segítségét kértük. Interjú.
Pulay Polettel mindig szívesen beszél az Egri Borvidék életéről és eseményeiről, az Egri Borút Egyesület alelnökeként pedig mindezt már hivatásaként is teszi. Családi pincészetük, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok képviseletében van jelen az ilyen jellegű rendezvényeken, ahol egészen kicsi kora óta betekintést kapott egy borászat teljes életvitelébe. A szakmát csak alázattal és szeretettel lehet, és érdemes csinálni – így mindenképp ez hatja át a gondolatait is a VINO-val kapcsolatban is – vallja.
– Miért tartod fontosnak a VINO-t? Miben más ez, mint például egy ország másik területén lévő Borfesztivál?
– Először is érdemes kiemelni, hogy a VINO-t nem először rendezzük meg Egerben, viszont idén mindenképp az innovációk kapják a legfontosabb szerepet a rendezvény kapcsán. Fontos számunkra, hogy a fiatal generációt is megismertessük a minőségi borfogyasztás fogalmával, hiszen ez még mindig az egyik legnagyobb probléma. Az eseményen két fő bort lehet kóstolni minden jelenlévő pincészetnél, az Egri Bikavért és a fehér párját, az Egri Csillagot. A szigorú szabályrendszer alapján megalkotott borok 3-3 minőségi besorolásban jelennek meg – Classicus, Superior és Grand Superior – ezzel is mutatva a tételek komolyságát.
Az Egri Borvidék egy remek terroirral rendelkező terület, a dűlőknek köszönhetően boraink a világszínvonalon képesek felvenni a versenyt.
Az Egri Borút Egyesület legfőbb célja, hogy ezt méltóképp kommunikálni is tudja a célközönséggel, azaz a borkedvelőkkel, minden korosztályból.

– Mi az, amit érdemes kiemelni még a rendezvénnyel kapcsolatban?
– Különlegesség, hogy számos pincészet borászait és tulajdonosait is el lehet csípni a rendezvényen, egy-egy rögtönzött borkóstolóra. Ilyenkor még személyesebb kapcsolat tud kialakulni a fogyasztókkal, hiszen minden apró titkot megtudhatnak a borokról és mi, mint tulajdonosok azonnali visszajelzést is kapunk – nekem talán ez a kedvencem az egészben. Kiemelt szerepet kap a minőség megjelenítése, így ilyenkor adódik a legjobb lehetőség összekóstolni a classicus és superior, vagy grand superior tételeket egymással, akár egy pincészet szortimentjén belül is.
– Mit vártok a rendezvénytől, mi az, amitől egy jó eseménynek könyvelnétek el magatokban ezt a borünnepet?
– Nagyon jó mondás, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség, viszont nagyon szeretnénk, ha erre az eseményre nem csak, mint szakmabeliek, borászattal rendelkezők vagy vérbeli borrajongók jönnének el, hanem a borokkal most ismerkedők és a finom ételek szerelmesei is. A kommunikációnkban kiemeltük, hogy mindenkit szívesen várunk, nemtől, kortól és borászati tudástól függetlenül. Ez a rendezvény a két ikonikus tételünket ünnepli, a pincészetek tolmácsolásában, az Egri Borút Egyesület szárnyai alatt. Szeretnénk, ha ez egy állandó program lehetne a város életében, hiszen így a turizmus fellendítésében is segíthetünk és maradandó emlékeket adhatunk az idelátogatóknak. A válaszom tehát egyértelmű: akkor lenne ez számunkra igazán jó esemény, ha nem csak eljönnének az emberek, de önfeledten is éreznék magukat és akár a social oldalainkon, akár élőben is visszajelzést kapnánk tőlük.
– Zárásként mit mondanál, mi az, ami miatt érdemes eljönni?
– Ahogy a hirdetéseinkben is szerepel: “6 nap, 20 borászat, végtelen élmény.” Szerintem ez önmagáért beszél. Várunk mindenkit kirobbanó szeretettel augusztus 15- 20-ig a Dobó téren!
A rendezvényről itt írtunk részletesen:
Érkezik az egri borok Magnumja, a Vino Borfesztivál
Hírt adtunk arról is, hogy a VINO-hoz idén először Bormozi program is társul, amelyről pedig ide kattintva lehet bővebben olvasni:
Bor, patak, mozi – A VINO alatt a Bormozi is vár a Végvári vitézek terénThe post Közeleg a VINO – Kóstoló Ünnep, bemutatjuk a rendezvény borszakmai hátterét first appeared on EgerHírek.